Home

Zobori élménypark hullámvasút

Name: Balatoni HullámvasútPark: Zobori Élmény ParkCountry: HungaryCity: Zalaszabar, ZalaYear: 2019Manufacturer: ZiererType: ForceHeight: 11mLength: 281mSpeed.. Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója elmondta, feleségével a minden évben több száz, súlyos betegségekkel élő, vagy azokból gyógyuló gyerekeket vendégül látó tábor és az élménypark építésére minden szabad forrásukat felhasználták A Zobori Élménypark az osztálykirándulások, táborok, túrák, céges csapatépítő tréningek ideális helyszíne. Kalandparkunk az aktív pihenést, öko-turizmust kedvelő fiatalok, családok, baráti társaságok, iskolák és cégek számára remek kikapcsolódási, szabadidő eltöltési lehetőséget kínál, nyugodt, idilli. BALATONI HULLÁMVASÚT - TUDTAD HOGY CSAK NÁLUNK VAN AZ ORSZÁGBAN? #balatonihullámvasút #hullámvasút #zoborihullámvasút #no1hullámvasút #elsőhullámvasút..

Zobori KalandoZoo - Kalandpark és Szabadidőközpont (Zalaszabar, Magyarország). Olvasson utazói értékeléseket, tekintse meg a hiteles fényképeket, és foglalja le szállását a Tripadvisoron A miniszter egy hullámvasút átadóján lelkesedett be. Blog.hu vezető miniszter és Vígh László fideszes országgyűlési képviselő a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark új hullámvasútján 2019. április 13-án Fotó: MTI/Varga György VÉGRE ITT A MAGYAR HULLÁMVASÚT!! Egyedülálló élménypark nyílt Magyarországon!Hullámvasút, csúszdák, kötélpálya, óriáshinta, hófánk, lézerharc, szimulátorok, hurrikán. Árak, nyitvatartás, megközelítés itt : . Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd. Zalaszabar megelőzte Budapestet, ugyanis Magyarország első fix telepítésű hullámvasútja is itt épült fel, illetve ilyen színvonalú, gyerekeknek szolgáló élménypark máshol sincs az országban - közölte Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének. Hullámvasút, csúszdák, kötélpálya, óriáshinta, hófánk, lézerharc, szimulátorok, hurrikán. Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta: a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a.

Megnyílt a balatoni hullámvasút. ápr 13 • LifeStyle • Impress Magazin . Hullámvasúttal bővült a Kis-Balaton közelében lévő Zobori Élménypark, amely az ország legszínvonalasabb gyerekek számára létrehozott kalandparkja. Zalaszabaron, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark területén szombaton átadták az ország. Turbózd fel extra élményekkel! Hullámvasút, kötélpálya, hófánk, szabadesés torony... óriási területen a szabadban! Itt nem nehéz a távolságtartás sem Minden korosztálynak szuper www.zobori.hu # zobori # kalandpark # élménypark # család # balato A Zobori Élménypark az osztálykirándulások, táborok, túrák, céges csapatépítő tréningek ideális helyszíne. Végtelen kalandok várnak rád Zalaszabarban, a Zobori KalandoZoo-ban, mindössze 10 KM-RE ZALAKAROSTÓL, a Kis-Balatonnál Zobori Élménypark, Zalaszabar. 39 184 ember kedveli · 54 ember beszél erről · 2094 ember járt már itt. AZ ÉLMÉNYPARK A JÁRVÁNYHELYZET MIATT ÁTMENETILEG ZÁRVA TART. Az újranyitásról oldalainkon.. Gulyás Márton öt éven keresztül az egyik leghangosabb civil aktivistaként tevékenykedett. Akciói során kidobták egy étteremből, eltörték az ujját, zsidónak hitték és még égő cigarettát is dobtak a hátizsákjába. Két éve lecsendesedett, immár az egyik legsikeresebb.

- a Zobori Élménypark hullámvasút jegyet biztosít a gyerkőcnek, - ráadásként az igazolvány regisztrációjával további értékes nyereményekre is szert tehet! Indulhat a KIDNESS kalandok kimaxolása! Garantáltan jó buli lesz! Segítünk Önnek a legmegfelelőbb ajánlat kiválasztásában Zobori Élménypark, Zalaszabar. 39,225 likes · 7 talking about this · 2,101 were here. AZ ÉLMÉNYPARK A JÁRVÁNYHELYZET MIATT ÁTMENETILEG ZÁRVA TART. Az újranyitásról oldalainkon tájékoztatjuk..

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube A Zobori Élménypark kicsiket és nagyokat egyaránt csodálatos és izgalmas játékokkal és pályákkal vár. Az egész évben nyitva tartó élményparkban kültéri és beltéri élmények is várnak a családra, így a rossz idő sem szabhat gátat a játéknak és a jókedvnek. 2019-ben itt nyílt meg az ország egyetlen hullámvasútja is A Kis-Balaton vonzáskörzetében, Zalaszabarban található Zobori Élménypark kivitelezőt keres a tervezett hullámvasút építésére. A tervek szerint a hullámvasút 281 méter hosszú lesz, a pálya esését 58.8 méterre míg emelkedését 11,2 méterre lőtték be A Zobori Élménypark Magyarország egyik legcsodálatosabb régiójában, a mesébe illő szépségű Zalában található. A szelíd, dombos táj, a tökéletes kilátás az egész Kis-Balatonra, a természet harmonikus közelsége biztosítja, hogy az idelátogató felejthetetlen élményekkel távozzon. A hullámvasút volt a legjobb. A zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark az ország egyetlen fix telepítésű hullámvasútjával, valamint új fogadóépülettel és látogatóközponttal is bővült. Zalaszabaron egy olyan magas színvonalú, egységes, gyermekeket szolgáló élménypark jött létre állami támogatásból, melynek nincsen párja hazánkban

Zobori Élmény Park - Árain

Zobori Élménypark A járványhelyzet miatt az élménypark 2020.11.11. 0:00 órától 30 NAPIG ÁTMENETILEG ZÁRVA TART.. Kérjük, tartsatok be mindent, legyetek fokozott türelemmel egymás iránt, vigyázzatok egymásra és magatokra, hogy az ÉLMÉNY maximális lehessen A zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark új hullámvasútja 2019. április 13-án. Az élményparkban több mint egymilliárd forintos fejlesztés valósult meg. (Fotó: MTI/Varga György Egyedülálló élménypark nyílt Magyarországon április 6-án! Hullámvasút, csúszdák, kötélpálya, óriáshinta, hófánk, lézerharc, szimulátorok, hurrikán. Árak, nyitvatartás, megközelítés itt : . Rogán Antal szombaton Zalaszabarban a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark több mint egymilliárd forintos. Zobori Élménypark. További programok, látnivalók. A 281 méter hosszú hullámvasút a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program keretében valósult meg. Az 1,27 milliárd forintos beruházásban ugyanakkor új pályával bővült a csónak csúszda, valamint új pihenőtér létesült egy már meglévő épület bővítésével.. Hullámvasút épült a Balatonnál. MTI. 2019.04.13. 13:46. Átadták a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark egymilliárd forintos fejlesztését (Fotó: Varga György, MTI) Rogán Antal: 828 milliárd forint a magyar turizmus Budapesten kívüli fejlesztéseire

Már kopog a 👀👁ed az éhségtől? Irány a

A Szabadicsné Rádi Éva és Szabadics Zoltán által alapított tábor és élménypark legújabb attrakciója a 280 méter hosszú, több mint 40 kilométer/óra sebességű Balatoni Hullámvasút. Emellett bővült a csónakcsúszda, új pihenőtér létesült, valamint fogadóépület és látogatóközpont is épült Felejthetetlen pillanatok az egyedülálló Zobori Élmény Parkban! Fogd a családod ‍ ‍ ‍ , gyertek hozzánk, hisz az őszi szünet végéig a hófánkot, a hullámvasutat vagy a csónakcsúszdát is..

Zobori Élménypark, Zalaszabar • hullámvasút • csúszdaparkok • szabadesés torony • hófánk pálya • csónak csúszda, és sok-sok felejthetetlen élmény vár az egész családra kint és bent, egész évben! www.zobori.hu 6 BEFEKTETÉS A JÖVŐBE Európai Strukturális és BeruházásiAlapo Zobori Élménypark 2020.07.15. Lépj be egy igazi gyerekparadicsomba, de ne aggódj, nemcsak a gyerekeknek kiváló program, hanem a család minden tagja számára és minden korosztálynak izgalmas kalandokat rejt Zobori Kalandpark (ÚJ) A Zobori Élménypark Magyarország egyik legcsodálatosabb régiójában, a mesébe illő szépségű Zalában található. A szelíd, dombos táj, a tökéletes kilátás az egész Kis-Balatonra, a természet harmonikus közelsége biztosítja, hogy az idelátogató felejthetetlen élményekkel távozzon Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója elmondta, feleségével a minden évben több száz, súlyos betegségekkel élő, vagy azokból gyógyuló gyerekeket vendégül látó tábor és az élménypark építésére minden szabad forrásukat felhasználták.A balatoni turisztikai régió legvonzóbb élményparkját és legjobb táborát szerették volna.

Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark. fejlesztések. 2019. ápr. 13. Facebook . Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program támogatásának is köszönhetően a hullámvasút mellett új fogadóépülettel és látogatóközponttal is bővült a zalaszabari intézmény. A magyar kormány a következő évtizedben 828 milliárd. Zobori Élménypark. 400 méter hosszú hullámvasút, nyári szánkózás a hófánk pályán, kalandos kötélpálya - a Zalakarostól 12 percre található Zalaszabar község többek közt ezekkel az attrakciókkal csábítja élményparkjába a környéken nyaralókat. Itt a szórakozásnak az se vethet véget, ha elered az eső.

The Biggest Coaster in Hungary - Balatoni Hullámvasút

A Balaton közelében ülhettek fel Magyarország egyetlenTáborfigyelő

Hullámvasút épült a Balaton közelében Sokszínű vidé

 1. Zobori Élménypark, Zalaszabar. Gefällt 38.734 Mal · 287 Personen sprechen darüber · 1.966 waren hier. NYITVATARTÁS 2020.09.01-től MINDEN HÉTVÉGÉN..
 2. őség
 3. ️BREAKING ️ INDULUNK HULLÁMVASUTAZZ KIDNESS IGAZOLVÁNNYAL! Végre elérkezett a közös kalandok ideje, ezért megalapítottuk Nektek Magyarország első..
 4. t egymilliárd forintos fejlesztését Zalaszabarban

Zobori Élmény Park - Képek, Leírás, Vélemények - Szallas

Rogán Antal április 13-án Zalaszabarra ment, hogy átadjon egy 400 méter hosszú, több mintt egymilliárd forintba kerülő hullámvasutat a Zobori Élményparkban és Holnapocska Táborban. Zalaszabar megelőzte Budapestet - mondta a propagandaminiszter az átadón Cimke: hullámvasút. Hazai Tükör Zala megye . 2019-04-16 2019-04-16 Felavatták a Balatoni Hullámvasutat. PannonHírnök Balatoni Hullámvasút, Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark, hullámvasút. A beruházások összértéke közel 1.3 milliárd forint. Tovább. Világ tükör Zobori Élménypark. Hely adatok Cím. 8743 Zalaszabar, 1565. hrsz. Web. Weboldal. Címkék Gyors és intenzív élményt nyújt a zalaszabari élménypark új attrakciója, a hullámvasút. Mire a gyomrunk rááll a bukdácsolásra, már meg is szoktuk a hullámzó őrületet Zalaszabar - Zobori Élménypark (hullámvasút, autóverseny, vadászrepülőgép vezetése), beltéri csúszdapark, ability park és ökoház, szabadulószoba, 4XD filmek hosszú órákra leköti a család-apraját nagyját, hőségben pedig a kültéri vizes játszótér, óriás csúszda, elektromos dodzsem pálya, vízi dodzsem hozhat. Zalaszabarban a Kis-Balatontól és Zalakarostól néhány percnyi autózásra, Keszthelytől fél órányira található a Zobori Élménypark, ahol a számos kül-és beltéri attrakció mellett felülhetünk hazánk egyetlen hullámvasútjára is. Az élmény garantált, mi is végigsikítottuk a 400 méter hosszú pályát

Zobori Élménypark - Balatoni Hullámvasút Faceboo

 1. t egymilliárd forintos fejlesztés valósult meg. zalaszabar holnapocska tábor, zalaszabar hullámvasút, zalaszabar zobori élménypark Hirdetés. Híreink. Elkészült az Alsóvárosi templom előtti és a.
 2. dössze 10 km-re Zalakarostól, a Kis-Balaton közvetlen szomszédságában. A csodálatos panoráma már önmagában felüdítő, de az élmény parkba érkezve egy igazi kaland-oázis fogadja az idelátogatókat
 3. Zobori Élménypark posted a job. BŐVÍTJÜK CSAPATUNKAT! PÉNZTÁROS KOLLÉGÁT KERESÜNK! Téged vár Magyarország legdinamikusabb an fejlődő élményparkja. Nálunk élmény a munka! Ha önmagadra, munkakörnyezete dre és a munkádra is igényes vagy legyél a csapatunk tagja
 4. PannonHírnök Balatoni Hullámvasút, Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark, hullámvasút. A beruházások összértéke közel 1.3 milliárd forint. Tovább. Világ tükör. Trump: Az Egyesült Államok teljesen lekapcsolódhat Kínáró
 5. A weboldalon található ún. sütikkel (cookie-kal) kapcsolatos információk. A cookie-k fontosak az oldal megfelelő működéséhez. A felhasználói élmény fokozása érdekében cookie-kat használunk, melyek emlékeztetik a bejelentkezési adataira, és biztosítják a biztonságos bejelentkezést, statisztikai adatokat gyűjtenek az oldal funkcióinak optimalizálásához, és az Ön.
 6. iszter az átadón

Zobori KalandoZoo - Kalandpark és Szabadidőközpont

 1. iszter (b) és Vígh László fideszes országgyűlési képviselő (j) a zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark új hullámvasútján 2019. április 13-án. Az élményparkban több
 2. t egymilliárd forintos fejlesztését a Kanizsához közeli Zalaszabarban. Szabadics Zoltán, az egyik alapító elmondta:
 3. den második koporsóban.
 4. Ha magadba szívtad ezt a sok gyönyörűséget, engedd el magad, és élvezd a Zobori Élménypark kalandjait az őszi szünetben még kint és bent is. Játszóház, VR játékok, szabadulószoba, 4D mozi, az őszi szünetben még hullámvasút és ejtőtorony is vár, amelyek hamarosan, a rossz idő beköszöntével, téli szabadságra mennek
 5. Nézzétek csak! 邏邏邏 Elkészültünk vele, mi már nagyon várjuk a tavaszi szünetet! Ezekkel a szuper programokkal várunk Titeket! www.zobori.hu info@zobori.hu +36-30-36-28-11
 6. Az ország első, nyilvános, rögzített telepítésű hullámvasútját avatták fel a Balatonon! Zalaszabarra érdemes ezután ellátogatni, de nem csak ezért

Video: 1,3 milliárd forintos hullámvasutat adtak át a Balatonnál

Dinoszauroszok!? Ugyan! Tegyél egy csodás utazást a Jurassic Parkba, utazz hullámvasúton, vagy száguldj végig a Kínai Nagy Falon egy riksán, ha pedig egy igazi autósüldözésre vágysz New York utcáin, akkor itt a helyed a moziban! Dinoszauroszok!?練秊 Ugyan! 來 Tegyél egy csodás utazást a Jurassic Parkba, utazz hullámvasúton, vagy száguldj végig a Kínai Nagy Falon egy riksán, ha.. 2020 (1073) tháng năm 2020 (2) tháng một 2020 (1071) 2019 (1333) tháng mười hai 2019 (1331) dancing in the street Tour in bahay ng paniki 1; dancing Irány a Balaton családi élményparkja! Egy ugrásra a magyar tengertől és Zalakarostól! Minden korosztálynak, kültéren és beltéren! www.zobori.hu #zalakaros #balatoniprogram #balaton #belföldinyaralás.. Hát nem. Igaz, hogy 12 év eltelt a nagyszerű műalkotás átadása óta, de úgy tűnik, megérte a várakozás, ugyanis tegnap Zalaszabarra érkezett Rogán Antal - ha nem is helikopterrel -, hogy átadja a Holnapocska Tábor és Zobori Élményparkot, ami több mint egymilliárd forintot kóstált

Az országban egyedülálló módon itt van egyedül családi hullámvasút, így a kicsik sem maradnak ki a jóból, ráadásul a panoráma is fantasztikus innen. Emellett a parknak van beltéri része is, Zobori Élménypark Balatonboglári Várdomb Kaland- és Szabadidőpark #gyertekgyertek 10:00-17:00-ig NYITVA www.zobori.hu info@zobori.hu +36-30-36-28-118. Ver más de Zobori Élménypark en Faceboo

Zobori Élménypark. 26. elokuuta 2018 · A rossz időben is # ZOBORÉLMÉNYPARK!!! Gigantikus kalandok beltéren kicsiknek és nagyoknak!... és természetesen már a # csúszdaház is újra elérhető minden kedves Kalandozónknak!. Zobori Élménypark ha aggiunto una nuova foto. Most hétvégén, még egy kicsit visszaköszön a nyár! PRÓBÁLD KI MO... ST FÉLÁRON A SZABADESÉS TORONYOT

Index - Belföld - Rogán Antal: Zalaszabar megelőzte Budapeste

 1. Zobori Élménypark adicionou uma nova foto
 2. t egymilliárd forintot kóstált. gyerekeknek szolgáló élménypark máshol sincs az országban - közölte Rogán Antal, azaz szó sincs.
 3. t egymilliárd forintos fejlesztésének átadásakor azt mondta: a következő évtizedben 828 milliárd forint forrást szán a kormányzat a magyar turizmus kifejezetten Budapesten kívüli fejlesztéseire
 4. Voir plus de contenu de Zobori Élménypark sur Facebook. Connexion. o
Kaland- élményparki játékok - Posts | Facebook

Itt az 1. magyar hullámvasút!!! Egyedülálló élménypark ..

Zobori KalandoZoo - Kalandpark és Szabadidőközpont: Fergeteges szórakozás - Tekintsen meg 27, utasok által írt értékelést, 27 valódi fényképet és nagyszerű ajánlatokat a Tripadvisoron Zalaszabar, Magyarország Megnyílt a balatoni hullámvasút. 2019. ápr 13 • LifeStyle • szerző: Impress Magazin Hullámvasúttal bővült a Kis-Balaton közelében lévő Zobori Élménypark, amely az ország legszínvonalasabb gyerekek számára létrehozott kalandparkja. ..

Egymilliárdért épült hullámvasutas élménypark

Válogatott Gyerekprogram - élménypark, vidámpark linkek, Gyerekprogram - élménypark, vidámpark témában minden! Megbízható, ellenőrzött.. SZIA SZOMBAT!殺 Tudjátok, hogy még él a VISSZAJÖVÜNK akciónk⁉️ 2020. június 1 - AUGUSZTUS 15. között egy csúcs szuper kedvezményes jeggyel várunk benneteket vissza. 2 felnőtt + 3 gyermek együttes.. Ver mais da Página Zobori Élménypark no Facebook. Entrar. ou. Criar nova conta. Ver mais da Página Zobori Élménypark no Facebook. Entrar. Esqueceu a conta? ou. Criar nova conta. Agora não. Páginas relacionadas. Katicatanya. Parque temático e de diversões

Egyedülálló élménypark nyílt Magyarországon április 6-án

Ennek szellemében is, az elmúlt 8 év minden szabad forrását ide építettük be, itt használtuk föl - mondta el Szabadics Zoltán a Holnapocska Tábor és Zobori Élménypark alapítója. Az érdeklődők az avatás után azonnal birtokba is vették a Balatoni Hullámvasútat, ami jelenleg az egyetlen működő fix telepítésű. Zobori Élménypark ha aggiunto una nuova foto — presso Berényi Fogadó. Vai a. Sezioni di questa pagina. BALATONI HULLÁMVASÚT SZABADESÉS - TORONY SZURIKÁTÁK HÓFÁNK. és még számos kaland vár rád a Zobori # élménypark-ban. Altro... Zobori Élménypark A táborokat támogató szervezetek és cégek mellett a Zobori Élménypark a belépőjegyeiből származó profit egy részét térítésmentes gyermektáborok finanszírozására fordítja. HOLNAPOCSKA TÁBOR - MOSOLY MINDEN NAP Hitvallásunk, hogy minden gyermek arcára mosolyt csaljunk A zalaszabari Holnapocska Tábor és Zobori Élményparkban szombaton délelőtt felavatták a létesítményben megvalósult fejlesztéseket. A Szabadics Zrt. elnöke, Szabadics Zoltán és a felesége által alapított táborban többek közt elkészült a Balatoni Hullámvasút, amely egyedülálló turisztikai attrakciónak számít Magyarországon

Megnyílt a balatoni hullámvasút - Impress Magazi

Beltéri és kültéri kalandokkal egyaránt szolgál a Zobori Élménypark, amit eső esetén is bátran felkereshetünk.A TUBBY JUMP egy igazi különlegesség mindazoknak, akik imádják az adrenalint, hiszen a villámgyors egyenes pálya végén katapultálva repülhetünk a levegőben, majd egy óriás érkező matracra huppanhatunk a hófánk pályán 11/11/2020 ‼️30 NAP az El Camino is kábé ennyi, ez most egy kicsit más, de fogd fel belső útnak. Ránk is vonatkoznak a szabályok, így, sajnos nem tudunk az elkövetkezendő 1 hónapban vendégeket fogadni (kivéve, ha üzleti céllal érkezel) Видео Zalaszabar Zobori KalandoZoo канала Kandász Travel. Показать PROGRAMOK Izgalmas csapatjátékok Sportvetélkedők Túra a Kis-Balatonhoz Kézműves foglalkozások Csoportos élménypark programok a hét folyamán: hullámvasút, hófánk pálya, óriás.

 • Itt látható a magilla gorilla.
 • Fordított almás krémes piskóta.
 • Ring autósmozi mogyoród.
 • Olcsó hangprojektor.
 • Áram ív.
 • Encián mérgező.
 • Költők és szerelmeik.
 • Tanuló mikroszkóp.
 • Homeopátiás öntevékeny baráti kör.
 • Legnépszerűbb nevek 2017.
 • Alapásás árak.
 • Honlapkészítés otthon.
 • Húsfüstölő ár.
 • Ctg nst.
 • Apaság vélelmének megdöntése nemperes eljárásban nyomtatvány.
 • How to tell which Xbox 360 I have.
 • Cigány képzőművészet.
 • Tábor szolnok 2020.
 • Hohenschwangau de.
 • Körömprotézis kecskemét.
 • Enneagram 9 típus.
 • Művészeti stílusok festészet.
 • Router ip cím lekérése cmd.
 • Óbudai egyetem bánki donát gépész és biztonságtechnikai mérnöki kar vélemények.
 • Banner agm akkumulátor.
 • Szédülés elleni torna.
 • Tv okosító árukereső.
 • Szent lőrinc folyó vízjárása.
 • Titanic os videók.
 • Excel macro.
 • Lady Gaga new album 2020.
 • Ősz színtípus.
 • Gergelyiugornya látnivalók.
 • Minden kapcsolat ellaposodik.
 • Sisakos kazuár élőhelye.
 • Paróka rendelés olcsón.
 • Infektív endocarditis.
 • Fotókönyv ajándékutalvány.
 • Iaszón és médeia története.
 • Angol magyar képes szótár pdf.
 • Irodalmi adaptáció fogalma.